Ouderportaal

Groep 8a op bezoek bij de Schiedamse brandweer

Groep 8a op bezoek bij de Schiedamse brandweer

We werden enthousiast ontvangen door Georgette, een echte brandweervrouw. Zij vertelde superenthousiast over de brandweer en alles wat daarbij komt kijken. Wij werden hier ook aan het denken gezet. "Hebben jullie thuis een blusdeken? Is er een vluchtroute bekend? Heb je werkende brandmelders? Wie/wat neem je mee uit huis als er brand is?"
Ze gaf ons stof tot nadenken voor thuis. Als snel mochten we aan de slag. Er was brand bij de familie Brandjes, zij wonen op het Vonkenpad. In zes groepjes gingen wij aan de slag om allerlei opdrachten uit te voeren in de verschillende ruimtes.

- Keuken: Wat doe je als er vlam in de pan is?
- Tuin: Brandje blussen, met echt water.
- Meldkamer: Wie moet je bellen? En hoe werkt het in de meldkamer.
- Huiskamer: Wat zorgt er voor brandgevaar in de woonkamer?
- Slaapkamer: Red jij de kat uit de kamer of gaat jouw veiligheid voor?

Bij elke ruimte begonnen wij met het bekijken van een filmpje. Hierin kregen we een situatie te zien, kregen we tips te horen en werd de opdracht uitgelegd. 

Daarna weer aan het werk, want de brandjes waren nog niet allemaal geblust. 
Alles ruimtes gehad, dan konden we onze antwoorden controleren. Hadden we wel goed opgelet? Dat moest even gecontroleerd worden met een aantal vragen. Gelukkig was de brandweervrouw tevreden met onze gegeven antwoorden. 

 "Was er nog wat extra tijd juf of moeten jullie terug naar school?"
Natuurlijk is er nog wat tijd en die boterham die stellen we gewoon nog even uit. 
Dat was een goede beslissing van de juf, want hierdoor mochten we met de hele klas naar de TAS (brandweerauto) gaan kijken. Weten jullie eigenlijk wel wat dat betekent TAS? Wij wisten dat, tot vandaag, ook niet. Het betekent: Tank Auto Spuit. Er zit wel 2000 liter water in, wow! We mochten spullen bekijken, in de brandweerauto (nergens aankomen, want stel je voor dat ze opgeroepen werden en wij aan allerlei knopjes zouden zitten). De juf mocht achter het stuur zitten. Weet je dat een brandweerauto wel 17 slangen heeft en die allemaal 20 meter lang zijn? 340 meter aan brandweerslang, dat is langggggg!

Met onze huiswerkvragen van de brandweervrouw en een hoop nieuwe informatie vertrokken wij weer op de fiets richting school. We kijken terug op een geslaagd eerste uitstapje met de klas. De juf is trots op de klas, want wat was het leuk en wat heeft ze jullie zien genieten. Vince to the max (onze mascotte) heeft ook een hele leuke dag gehad!