Ouderportaal

Kleiles Kinderboekenweek 2021 " Met een boekje in een hoekje" in groep 6b

Kleiles Kinderboekenweek 2021 " Met een boekje in een hoekje" in groep 6b

In het kader van de Kinderboekenweek 2021 hebben we een aantal kunstlessen gegeven. 
In de voorafgaande les hadden de kinderen reeds schetsen gemaakt van mensen in verschillende leeshoudingen met houtskool. De vervolgopdracht was : Klei een figuur in een leeshouding uit één stuk klei. 

Het enthousiasme was groot, toen de klei werd uitgedeeld. De klei was nog vers en nat en naast kneden werd er ook flink op getrommeld.  Na de eerste kennismaking met het materiaal kwamen veel kinderen tot het besef dat de opdracht echt een uitdaging was om uit één stuk een figuur te vormen, door lichaamsdelen er als het ware uit een bonk klei te trekken. Ze moesten letten op buigende knieën,  een voorovergebogen hoofd en lichaamsverhoudingen. Het boek moest duidelijk herkenbaar zijn en ook het gezicht aanduiden was een uitdaging. Ze leerden, dat klei gelukkig heel veranderbaar is  en niets definitief. Waren ze niet tevreden dan konden ze het altijd weer omvormen. Met houtjes en satéstokjes werden dan nog details aangebracht. Het werk moest in één kunstles afgemaakt worden. Ook dat was voor sommige kinderen een challenge.

Uiteindelijk bekeek iedereen vol bewondering de kleiwerkjes van de anderen. Wat was het leuk om de verschillende leeshoudingen te zien. Volgens groep 6b was het een geslaagde les!